HUTAN PENYELAMAT DUNIA

Oleh: Norsheilla Mohd. Johan Chuah, Azian Mohti dan Samsudin Musa

Suhu anomali permukaan Bumi dilaporkan meningkat secara purata antara 0.14°C hingga 0.25°C dalam tempoh 10 tahun. Panel antara Kerajaan tentang Perubahan Iklim (IPCC) menjangkakan peningkatan suhu global permukaan Bumi secara purata adalah lebih kurang antara 1.1°C hingga 6.4°C antara tahun 1990–2100.

Kehadiran gas rumah hijau di atmosfera, terutamanya karbon dioksida (CO2), yang tinggi menjadi punca bagi peningkatan suhu Bumi. Hal ini menyebabkan Bumi panas dan iklim dunia berubah. Berdasarkan statistik, emisi CO2 global tahun 2017 meningkat dua peratus menjadi 36.8 Gt CO2.berbanding dengan tahun 2016.

Peranan hutan untuk menangani perubahan iklim, sangat besar. Sebagai contohnya, hutan membantu menyejukkan Bumi. Hutan juga berupaya menyerap gas CO2 yang ada di atmosfera menerusi aktiviti fotosintesis dan menghasilkan gas oksigen (O2) yang sangat diperlukan oleh manusia. Dapat dikatakan bahawa hutan ialah penyelamat dunia. Hal ini dikatakan demikian kerana gas CO2 yang diambil oleh hutan dapat ditukarkan kepada simpanan dalam bentuk karbon.

Pokok berperanan untuk menyerap CO2 di atmosfera menerusi proses fotosintesis.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Oktober 2018.

Posted in: DARIPADA FRIM

Hantar Maklum Balas Anda