AKTIVITI FARMAKOLOGI TUMBUHAN BANTU HASILKAN UBAT

Oleh: Rosli Noormi

Kajian tentang ubat atau farmakologi yang menjurus kepada kepelbagaian aktiviti farmakologi tumbuhan, terutamanya yang bernilai dari segi perubatan, sering dibincangkan oleh ahli sains. Antara nilai ini termasuklah aktiviti antimikrob, antioksidan, analgesik, ketoksikan, penyembuhan luka, serta analisis kualitatif dan kuantitatif terhadap metabolit sekunder tumbuhan.

Sumber semula jadi digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat jangkitan penyakit sejak dahulu lagi. Tumbuhan ialah sumber utama dalam perubatan herba. Sejak belakangan ini, pelbagai produk tumbuhan dikaji untuk melihat aktiviti antimikrobnya terhadap bakteria dan kulat. Sebilangan besar bahagian daripada tumbuhan ubatan ini digunakan sebagai ekstrak dadah mentah yang mempunyai pelbagai tujuan perubatan. Tumbuhan yang berada di lokasi yang berbeza-beza di dunia ini diekstrak dan aktiviti antimikrobnya dikaji secara individu.

Secara umumnya, tumbuhan ubatan kaya dengan agen antimikrob. Menurut pengamal perubatan tradisional, tumbuhan ubatan lebih murah dan berkesan untuk merawat jangkitan penyakit berbanding dengan antibiotik buatan.

Ginseng mempunyai kesan antibakteria.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Oktober 2018.

Posted in: FARMAKOLOGI

Hantar Maklum Balas Anda