MANGSA PEMBURU

Comments Off

Oleh: Lee Keok Chih

Tugas itu dipilih atau disanggupi secara sukarela. Aku disuruh untuk mengesan dan menjejaki bekas objek uji kaji Lot 6. Dengan bantuan Joe dan Tina, aku mampu menyelesaikan tugas ini dengan mudahnya. Selesai sahaja tugas itu, wang upahan dibayar tepat pada masanya seperti yang dijanjikan. Dengan bayaran upah yang terjamin dan lumayan, aku makin bersemangat.

Kini, lebih dua puluh objek uji kaji Lot 6 dikesan dan berjaya dijejaki. Kejayaan ini jelas meningkatkan ego dan rasa bangga aku. Namun begitu, Joe mengingatkan aku tentang sesuatu yang tidak kena. Menurut Joe, semua bekas objek uji kaji yang kami kesan dan jejaki itu mengalami kemalangan. Mereka mati selepas aku mengemas kini dan menghantar maklumat mereka kepada pihak majikan. Pada ketika itu, senarai nama baharu diberikan dan aku disuruh untuk menjejak objek lain. Dalam arahan baharu itu, nama Zarim, bekas objek uji kaji dikenal pasti sebagai objek istimewa, ditekankan.

Aku tidak mengetahui keistimewaan Zarim. Jika bukan kerana Joe yang mengingatkan aku, pantang aku mencungkil atau merisik keistimewaan Zarim. Tugas aku hanya mengesan dan menjejak objek. Selepas maklumat objek dikemas kini dan dihantar kepada pihak majikan, tugasan aku selesai. Kemudian, aku hanya perlu menunggu wang upahku dibayar.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Oktober 2018.

Posted in: Cerpen

Comments are closed.