PRODUK INOVASI BERTARAF GLOBAL

Oleh: Shukor Sanim Mohd. Fauzi

Riau, 7 Ogos 2018 – Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Perlis terus meraih pengiktirafan dalam bidang inovasi apabila meraih kejayaan besar dalam Seminar Inovasi dan Kreativiti Malaysia-Indonesia-Thailand Antarabangsa (iMITSIC 2018) Kedua. Programi MITSIC 2018 ini disertai oleh pensyarah, pelajar dan staf UiTM Cawangan Perlis. Program ini diadakan di Pusat Kegiatan Mahasiswa, Universitas Riau, Pekan Baru, Riau, Indonesia.

Dalam program ini, 15 pingat emas, 18 perak dan lima gangsa berjaya diraih oleh UiTM Cawangan Perlis. Kejayaan ini membuktikan bahawa warga UiTM Cawangan Perlis mampu menghasilkan produk inovasi yang bertaraf global dan berupaya bersaing pada peringkat tertinggi, serta relevan untuk dikomersialkan.

Profesor Madya Dr. Mohd.Azlan Mohd. Ishak, Timbalan Rektor Penyelidikan, Jaringan Industri dan Alumni, UiTM Cawangan Perlis, turut bersama-sama dengan kontinjen ketika iMITSIC 2018 berlangsung pada 6–8 Ogos 2018. Beliau melahirkan rasabangga atas pencapaian terbesar yang diraih oleh kontinjen UiTM Cawangan Perlis di persada antarabangsa.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik November 2018.

Posted in: AKTIVITI

Hantar Maklum Balas Anda