KULAT SUSU HARIMAU BANTU PULIHKAN TENAGA

Oleh: Chee Beng Jin

Kulat susu harimau atau nama saintifiknya Lignosus rhinocerotis ialah sejenis fungi yang agak sukar ditemukan di habitat semula jadinya pada masa ini. Secara lazimnya, kulat susu harimau tumbuh secara individu yang berasingan di kawasan lantai hutan yang redup dan kaya dengan bahan organik, seperti tunggul kayu reput.

Secara umumnya, struktur kulat ini ringkas dan dapat dibahagikan kepada tiga bahagian, iaitu bahagian payung atau tudung, batang dan ubi atau sklerotium. Bahagian payung berbentuk bulat pipih dan diameternya hingga 20 cm. Bahagian payung kulat ini berwarna perang kemerah-merahan pada bahagian atas, manakala berwarna putih pada bahagian bawah. Pada bahagian bawahnya juga ada liang atau porus yang menghasilkan spora seni.

Bahagian payung ini disokong oleh batang yang padat yang tumbuh berlunjur daripada bahagian ubi atau sklerotiumnya. Bahagian yang biasanya ditemukan di bawah lapisan tanahialah ubi atau lebih dikenali sebagai sklerotium. Ubi ini mempunyai isi berwarna putih yang padat dan lapisan luar yang keras seakan-akan berkayu.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik November 2018.

Posted in: Herba

Hantar Maklum Balas Anda