ADAPTASI DAN PENGURUSAN HUTAN ATASI PERUBAHAN IKLIM DUNIA

Oleh: Azian Mohti dan Norsheilla Mohd. Johan Chuah

Banyak bukti menunjukkan bahawa perubahan iklim dunia berlaku disebabkan oleh aktiviti manusia. Oleh sebab itu, usaha awal perlu dilakukan dengan cara menyelamatkan hutan dunia. Usaha awal ini ialah kaedah yang terbaik dan paling murah yang dapat dilakukan untuk menangani masalah perubahan iklim dunia.

Antara isu utama dalam sektor perhutanan termasuklah cara hutan dan penduduk yang bergantung pada hutan ini beradaptasi terhadap perubahan iklim. Isu ini berkaitan rapat dengan isu setempat bagi kebanyakan negara di dunia. Walau bagaimanapun, usaha untuk menangani isu dan masalah ini masih kurang diberikan perhatian. Kebanyakan isu ini hanya cuba diselesaikan apabila berlaku masalah daripada isu ini.

Pada tahun 2007, Panel antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim (IPCC) menyatakan bahawa pemanasan iklim global makin ketara dan mungkin berlaku disebabkan oleh sumber antropogenik. Kesan daripada pemanasan global dapat dilihat pada kenaikan purata suhu global, selain kekerapan kemarau dan banjir, corak angin dan ribut, fros, salji dan liputan ais, serta paras air lautan global.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Disember 2018.

Posted in: DARIPADA FRIM

Hantar Maklum Balas Anda