Kupu-kupu dan Rama-rama Biopenunjuk Alamdan

Oleh: Siti Asmah Muslim, Dzulhelmi Nasir dan Wong Chun Xing

Kupu-kupu sering disalah anggap sebagai serangga yang terbang pada waktu malam, mempunyai warna yang kurang menarik dan antena yang berbulu. Yang sebenarnya, kupu-kupu ialah serangga yang mempunyai sepasang sesungut, empat sayap dan biasanya berwarna-warni dan terang.

Rama-rama pula ialah serangga yang bersayap empat yang lebih banyak terbang pada waktu malam Alamdan tertarik pada cahaya. Rama-rama juga mempunyai warna sayap yang agak gelap dan badan yang lebih besar berbanding dengan kupu-kupu.

Secara saintifiknya, kupu-kupu dikelaskan dalam satu order di bawah kelas serangga, iaitu Lepidoptera. Kata Lepidoptera berasal daripada bahasa Greek yang bermaksud “lepido”, iaitu sisik, dan “ptera”, iaitu sayap. Dalam order Lepidoptera, lebih 90 peratus spesiesnya terdiri daripada rama-rama, manakala selebihnya terdiri daripada kupu-kupu dan “skipper”. Ada dua kumpulan keluarga besar Lepidoptera, iaitu Heterocera (rama-rama) dan Rhopalocera, yang terdiri daripada dua subkeluarga di bawahnya, iaitu Papilionoidea (kupu-kupu) dan Hesperiidae (“skipper”).

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Januari 2019.

Posted in: SAINS HAIWAN

Hantar Maklum Balas Anda