Nilai Keratin Bulu Ayam

KERATIN sejenis molekul gentian protein yang berperanan membina perlindungan yang kuat pada tisu hidup. Protein yang sangat kuat ini menjadi komponen penting dalam  rambut, kulit, kuku, tanduk, paruh dan gigi.
Keratin sukar larut kerana mengandungi sisteina disulfida yang mampu membentuk jambatan disulfida yang kuat. Kekuatan tersebut bergantung pada jumlah sisteina disulfida sama ada membentuk sel keras seperti yang terdapat dalam tanduk atau menjadi lembut dan lebih fleksibel seperti yang terdapat dalam rambut dan kulit. Dengan kata lain, keratin merupakan sel mati yang terbentuk pada bahagian tertentu hidupan.
Saintis mula menggunakan sumber keratin daripada bulu ayam untuk menghasilkan pelbagai produk baharu kerana sisa buangan ini paling banyak dibuang setiap tahun dan sukar dilupuskan. Misalnya, sisa bulu ayam bertambah lebih daripada satu bilion kilogram setiap tahun di Amerika Syarikat.
Pelbagai penemuan telah berjaya menukarkan bahan sisa daripada bulu ayam menjadi barangan plastik, produk tekstil, sanitari dan perubatan. Penemuan produk baharu ini amat penting untuk mengurangkan kebergantungan pada produk berasaskan petroleum yang mencemarkan alam.
Pada keluaran ini, Dewan Kosmik menyiarkan penemuan baharu dalam bidang kosmetik dan perubatan daripada bulu ayam. Bulu ayam yang selama ini dibuang sebagai sisa buangan, berpotensi besar menjadi bahan permintaan penting bagi industri kosmetik dan perubatan pada masa akan datang.
Penemuan terbaharu oleh Dr. Arun Gupta, Pensyarah, Universiti Malaysia Pahang, bakal menukarkan persepsi umum terhadap bulu ayam yang selama ini dianggap tidak mempunyai  nilai komersial. Menerusi penemuan baharu tersebut, keratin yang diekstrak daripada bulu ayam boleh dijadikan krim untuk melambatkan proses penuaan serta menghilangkan parut dan kedutan.

KERATIN sejenis molekul gentian protein yang berperanan membina perlindungan yang kuat pada tisu hidup. Protein yang sangat kuat ini menjadi komponen penting dalam  rambut, kulit, kuku, tanduk, paruh dan gigi.  Keratin sukar larut kerana mengandungi sisteina disulfida yang mampu membentuk jambatan disulfida yang kuat. Kekuatan tersebut bergantung pada jumlah sisteina disulfida sama ada membentuk sel keras seperti yang terdapat dalam tanduk atau menjadi lembut dan lebih fleksibel seperti yang terdapat dalam rambut dan kulit. Dengan kata lain, keratin merupakan sel mati yang terbentuk pada bahagian tertentu hidupan.Saintis mula menggunakan sumber keratin daripada bulu ayam untuk menghasilkan pelbagai produk baharu kerana sisa buangan ini paling banyak dibuang setiap tahun dan sukar dilupuskan. Misalnya, sisa bulu ayam bertambah lebih daripada satu bilion kilogram setiap tahun di Amerika Syarikat.Pelbagai penemuan telah berjaya menukarkan bahan sisa daripada bulu ayam menjadi barangan plastik, produk tekstil, sanitari dan perubatan. Penemuan produk baharu ini amat penting untuk mengurangkan kebergantungan pada produk berasaskan petroleum yang mencemarkan alam.  Pada keluaran ini, Dewan Kosmik menyiarkan penemuan baharu dalam bidang kosmetik dan perubatan daripada bulu ayam. Bulu ayam yang selama ini dibuang sebagai sisa buangan, berpotensi besar menjadi bahan permintaan penting bagi industri kosmetik dan perubatan pada masa akan datang. Penemuan terbaharu oleh Dr. Arun Gupta, Pensyarah, Universiti Malaysia Pahang, bakal menukarkan persepsi umum terhadap bulu ayam yang selama ini dianggap tidak mempunyai  nilai komersial. Menerusi penemuan baharu tersebut, keratin yang diekstrak daripada bulu ayam boleh dijadikan krim untuk melambatkan proses penuaan serta menghilangkan parut dan kedutan. –  Norizan Muslim

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik April 2012.

Posted in: Nota Editor

Hantar Maklum Balas Anda