Sesak Nafas Akibat Merokok

Oleh CHE WAN AMIDUDDI-IN

UDARA akan masuk ke paru-paru sewaktu kita menghela nafas, mula-mula melalui hidung, diikuti laring, trakea dan terus ke bahagian kiri atau kanan paru-paru melalui bronkus. Semakin jauh dari trakea, bronkus semakin mengecil tetapi tetap bertugas mengalirkan udara ke tisu paru-paru bagi tujuan membekalkan gas oksigen dan mengeluarkan gas karbon dioksida

Dalam keadaan biasa kita tidak sedar pun bahawa kita sebenarnya sedang bernafas. Segalanya bagaikan berlaku secara otomatik ataupun telah diatur. Akan tetapi apabila kadar pernafasan kita meningkat, kita akan mula merasai perubahan ini. Biasanya peningkatan kadar pernafasan yang mendadak ini akan menyebabkan kita berasa kurang selesa pada bahagian dada. Istilah perubatan bagi keadaan ini ialah dyspnoea atau sesak nafas.

Sesak nafas atau kesukaran bernafas mungkin disebabkan oleh pelbagai jenis penyakit berkaitan sistem pernafasan dan juga jantung manusia. Walau bagaimanapun artikel ini hanya akan membincangkan sesak nafas akibat tabiat merokok.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mei 2012.

Posted in: Perubatan

Hantar Maklum Balas Anda