Ciptaan Antivirus

PADA beberapa dekad yang lalu, kebanyakan jangkitan bakteria dirawat menggunakan antibiotik, iaitu penisilin. Penisilin ditemui Alexander Fleming pada tahun 1929. Penisilin dianggap sebagai ubat yang menakjubkan kerana mampu membunuh bakteria.

Namun begitu, tidak semua bakteria dapat dihapuskan dengan penisilin kerana ada bakteria yang terselamat. Misalnya, bakteia yang menyebabkan penyakit influenza, selesema, dan demam denggi berdarah tidak dimusnahkan oleh ubat penisilin. Bakteria tersebut kebal kerana mengeluarkan enzim B-laktamase yang mampu memusnahkan struktur penisilin. Maka, saintis perlu mereka penisilin lain seakan-akan antibiotik, yang struturnya tidak dapat dimusnahkan oleh enzim B-laktamase.

Sebenarnya, bakteria sentiasa berevolusi untuk mengeluarkan pertahanan baharu agar rintang terhadap antibiotik yang dicipta oleh manusia. Seterusnya, kajian antivirus sentiasa berkembang untuk mencipta antibiotik baharu yang dapat mengawal jangkitan kepada manusia atau haiwan.   – NORIZAN MUSLIM

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mei 2012.

Posted in: Nota Editor

Hantar Maklum Balas Anda