Risiko Kecacatan Bayi

Judul Buku: Ubat dan Kehamilan. Ibu, Jangan Makan Ubat Itu
Pengarang : Aida Hanum Ghulan Rasool dan Abdul   Rahim Wong                                     Abdullah
Penerbit : Dewan Bahasa dan Pustaka
Harga : RM19.00
Tahun Terbit : 2011
Pengulas : Suria Janib
SERING kali masyarakat mendakwa bahawa ubat-ubatan yang selamat digunakan bagi orang dewasa juga selamat untuk ibu hamil. Tanpa disedari mereka bahawa pengambilan ubat memberikan kesan terhadap janin dalam kandungan yang  menyebabkan keguguran, kecacatan janin, dan membawa kemudaratan kepada anak yang lahir dan bakal ibu.
Jangka masa kehamilan yang panjang selama sembilan bulan memungkinkan pelbagai penyakit atau keadaan yang memerlukan pengambilan ubat oleh ibu hamil. Tanpa disedari, ubatan tersebut memberikan risiko yang tinggi kepada bayi dalam kandungan. Antara sejarah kejadian kecacatan yang paling teruk akibat pengambilan ubat yang salah semasa kehamilan termasuklah fokomelia, iaitu sejenis kecacatan yang menyebabkan anggota kaki dan tangan atau antara anggota tubuh bayi menjadi cacat atau kudung.
Begitu juga pengambilan ubat Thalidomide sebagai penenang tidur yang dilaporkan pada tahun 1960-an, menyebabkan beribu-ribu bayi yang dilahirkan mengalami kecacatan fizikal. Kecacatan lain yang disebabkan oleh pengambilan ubat ialah masalah tulang belakang yang tidak bersambung dengan sempurna, sumbing bibir dan rekahan lelangit, pembentukan gigi yang tidak sempurna, kecacatan rangka muka atau kepala anak atau kecacatan jantung.
____
Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Julai 2012.
Posted in: Buku

Hantar Maklum Balas Anda