Darah Tinggi Paru-paru

Oleh CHE WAN AMINUD-DIN HASHIM

DARAH tinggi bermaksud tekanan darah yang melebihi bacaan normal, iaitu berlaku tekanan darah yang dipamkan keluar dari ventrikel kiri ke seluruh badan. Penyakit yang dikenali sebagai darah tinggi pulmonari merujuk kepada tekanan darah tinggi yang berlaku pada sistem pengaliran darah di dalam paru-paru.
Bagi memahami keadaan ini, kita perlu mengetahui mengenai sistem pengaliran darah di jantung dan paru-paru. Jantung terletak di dalam sangkar toraks, di belakang tulang dada atau tulang sternum, serta diapit oleh dua paru-paru di sebelah kiri dan kanan. Jantung terdiri daripada empat ruang, dua atrium di atas dan dua ventrikel di bawah.
Dinding otot yang tebal (septum) membahagikan atrium dan ventrikel kanan daripada atrium dan ventrikel kiri. Septum memisahkan darah beroksigen tinggi dan beroksigen rendah daripada bercampur. Injap antara atrium dengan ventrikel hanya membenarkan aliran darah secara satu hala dari atrium ke ventrikel.

DARAH tinggi bermaksud tekanan darah yang melebihi bacaan normal, iaitu berlaku tekanan darah yang dipamkan keluar dari ventrikel kiri ke seluruh badan. Penyakit yang dikenali sebagai darah tinggi pulmonari merujuk kepada tekanan darah tinggi yang berlaku pada sistem pengaliran darah di dalam paru-paru. Bagi memahami keadaan ini, kita perlu mengetahui mengenai sistem pengaliran darah di jantung dan paru-paru. Jantung terletak di dalam sangkar toraks, di belakang tulang dada atau tulang sternum, serta diapit oleh dua paru-paru di sebelah kiri dan kanan. Jantung terdiri daripada empat ruang, dua atrium di atas dan dua ventrikel di bawah.Dinding otot yang tebal (septum) membahagikan atrium dan ventrikel kanan daripada atrium dan ventrikel kiri. Septum memisahkan darah beroksigen tinggi dan beroksigen rendah daripada bercampur. Injap antara atrium dengan ventrikel hanya membenarkan aliran darah secara satu hala dari atrium ke ventrikel.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Julai 2012.

Posted in: Perubatan

Hantar Maklum Balas Anda