Batu di dalam Hidung

Oleh IRFAN MOHAMAD
KISAH batu karang di dalam pundi kencing dan buah pinggang ataupun pundi hempedu merupakan penyakit yang tidak asing bagi masyarakat negara ini. Penyakit ini terjadi disebabkan oleh faktor yang berkaitan rapat dengan masalah penghasilan urin (bagi buah pinggang dan pundi kencing), ataupun faktor makanan dan pemakanan bagi batu pundi hempedu.
Masalah ini biasanya dihadapi golongan yang lanjut berusia. Dengan kata lain, refleksi penggunaan sistem tubuh yang telah lama berfungsi dengan baik kini mengalami gangguan. Namun begitu, jarang-jarang berlaku masalah pembentukan batu di bahagian lain struktur badan seseorang, apatah di dalam organ deria, seperti hidung.
Hidung merupakan pintu masuk udara untuk pernafasan, di samping bertindak sebagai penapis sebarang benda asing yang masuk ke dalamnya agar tidak terus menerjah paru-paru. Hal ini amat penting bagi tujuan perlindungan kesihatan sistem pernafasan seseorang. Selain struktur anatomi, fungsi fisiologi dalam hidung menghasilkan rembesan oleh mukosa yang melapisinya.

KISAH batu karang di dalam pundi kencing dan buah pinggang ataupun pundi hempedu merupakan penyakit yang tidak asing bagi masyarakat negara ini. Penyakit ini terjadi disebabkan oleh faktor yang berkaitan rapat dengan masalah penghasilan urin (bagi buah pinggang dan pundi kencing), ataupun faktor makanan dan pemakanan bagi batu pundi hempedu.   Masalah ini biasanya dihadapi golongan yang lanjut berusia. Dengan kata lain, refleksi penggunaan sistem tubuh yang telah lama berfungsi dengan baik kini mengalami gangguan. Namun begitu, jarang-jarang berlaku masalah pembentukan batu di bahagian lain struktur badan seseorang, apatah di dalam organ deria, seperti hidung.Hidung merupakan pintu masuk udara untuk pernafasan, di samping bertindak sebagai penapis sebarang benda asing yang masuk ke dalamnya agar tidak terus menerjah paru-paru. Hal ini amat penting bagi tujuan perlindungan kesihatan sistem pernafasan seseorang. Selain struktur anatomi, fungsi fisiologi dalam hidung menghasilkan rembesan oleh mukosa yang melapisinya.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Julai 2012.

Hantar Maklum Balas Anda