Serangan Migrain

Oleh MAZIRA MOHAMAD GHAZALI
MIGRAIN berlaku apabila  seseorang itu mengalami sakit kepala yang berulang-ulang, berbeza tahap kesakitan, kekerapan dan jangka masa serangan. Perkataan “migrain” berasal daripada perkataan Perancis yang bererti sakit kepala sebelah.
Kebiasaannya serangan sakit kepala sebelah menyebabkan sakit di kedua-dua belah. Migrain sejenis sakit kepala yang kronik. Penyakit ini berlaku dalam kalangan kaum wanita daripada lelaki. Wanita lebih banyak terkena migrain berbanding dengan lelaki.
Kadangkala migrain agak sukar dibezakan dengan sakit kepala jenis lain. Sakit kepala akibat gangguan pada sinus atau ketegangan otot leher mempunyai gejala yang hampir sama dengan gejala migrain.
Migrain juga berlaku bersama-sama penyakit lain, contohnya asma dan depresi. Penyakit yang sangat berat, misalnya tumor atau infeksi, turut menimbulkan gejala yang mirip migrain. Namun demikian, kejadian ini sangat jarang-jarang berlaku.

MIGRAIN berlaku apabila  seseorang itu mengalami sakit kepala yang berulang-ulang, berbeza tahap kesakitan, kekerapan dan jangka masa serangan. Perkataan “migrain” berasal daripada perkataan Perancis yang bererti sakit kepala sebelah. Kebiasaannya serangan sakit kepala sebelah menyebabkan sakit di kedua-dua belah. Migrain sejenis sakit kepala yang kronik. Penyakit ini berlaku dalam kalangan kaum wanita daripada lelaki. Wanita lebih banyak terkena migrain berbanding dengan lelaki. Kadangkala migrain agak sukar dibezakan dengan sakit kepala jenis lain. Sakit kepala akibat gangguan pada sinus atau ketegangan otot leher mempunyai gejala yang hampir sama dengan gejala migrain. Migrain juga berlaku bersama-sama penyakit lain, contohnya asma dan depresi. Penyakit yang sangat berat, misalnya tumor atau infeksi, turut menimbulkan gejala yang mirip migrain. Namun demikian, kejadian ini sangat jarang-jarang berlaku.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Julai 2012.

Posted in: Sains Neuron

Hantar Maklum Balas Anda