Dalam Telur Ayam Ada Bakteria

Oleh ROCHMAN NAIM

BAKTERIA Salmonella yang sering dilaporkan di seluruh dunia ialah Salmonella serotype Enteritidis (SE). Pada tahun 1980-an, SE muncul sebagai penyebab penting penyakit manusia yang menular di Amerika Syarikat (AS). Bilangan wabak SE meningkat secara mendadak pada masa itu, bermula di negeri Timur Laut dan kemudian tersebar di Barat pada tahun 1990-an. Penyakit SE kini menyerang di kebanyakan rantau negara Asia.
Sejak awal tahun 2000, daging ayam didapati  menjadi  sumber  makanan yang sering dijangkiti SE. Sehingga kini, pelbagai  sumber makanan yang  lain  masih belum dikenal pasti sebagai sumber jangkitan SE, termasuklah susu mentah, daging babi, daging lembu, tunas dan badam mentah. Perjalanan antarabangsa dan hubungan dengan reptilia juga dikaitkan dengan jangkitan SE.
Seseorang yang dijangkiti  bakteria Salmonella sering mengalami demam, kejang perut, dan cirit-birit yang bermula dari 12 hingga 72 jam selepas mengambil makanan atau minuman yang tercemar. Penyakit ini mengambil masa selama empat hingga tujuh hari dan kebanyakan pesakit pulih tanpa rawatan antibiotik. Walau bagaimanapun, cirit-birit semakin teruk sehingga pesakit terpaksa dikejarkan ke hospital.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Julai 2012.

Posted in: Mikrobiologi

Hantar Maklum Balas Anda