SERANGGA AIR SERANGGA TERSEMBUNYI

Satu lagi serangga air yang jarang-jarang diketahui umum ialah lalat mei atau Ephemeroptera. Nama lalat mei diperoleh disebabkan oleh pertumbuhannya yang banyak pada bulan Mei, iaitu pada peringkat dewasa, di Barat. Nimfa lalat mei memakan detritus dan bahan reput pada bahagian bawah tasik dan sungai.
Lalat mei dewasa mempunyai antara dua hingga tiga ekor bersaiz panjang, iaitu bermula daripada hujung abdomennya. Lalat mei dewasa tidak mempunyai mulut. Hal ini dikatakan demikian kerana jangka hayat lalat mei dewasa hanya satu atau dua hari. Dalam tempoh yang singkat ini, lalat mei dewasa tidak perlu memakan apa-apa. Nimfa lalat mei mempunyai insang pada bahagian abdomennya dan digunakan untuk bernafas di bawah air.
Yang seterusnya, ayak-ayak. Serangga air ini tergolong dalam keluarga Gerridae (order Hemiptera). Di Malaysia, ayak-ayak dikenali sebagai agap-agap atau katih-katih. Ayak-ayak sering dilihat meluncur di atas permukaan air tasik atau sungai.
Ayak-ayak mempunyai rerambut

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Julai 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Flora dan Fauna

RADANG MATA PENYAKIT KONJUNKTIVITIS BERJANGKIT

Penyakit radang mata atau katarak bovin Keratokonjunktivitis sejenis penyakit konjunktivitis berjangkit yang biasa ditemukan pada haiwan ternakan, seperti kambing, biri-biri dan lembu. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan bakteria, seperti Chlamydia pecorum, Moraxella ovis, Colesiota conjunctivae, Mycoplasma conjunctivae, Listeria monocytogenes, Acholeplasma oculi, Thelazia spp dan Moraxella bovis.

Penyakit radang mata bersifat akut dan mudah menular dalam kalangan ternakan yang berada dalam kumpulan yang sama. Penularan wabak ini berlaku menerusi kontak secara fizikal antara haiwan yang dijangkit dengan haiwan yang bakal dijangkiti atau menerusi agen pembawa bakteria, seperti lalat.

Secara biasanya, haiwan ternakan terdedah pada jangkitan bakteria apabila haiwan yang baru dibeli ditempatkan di kawasan yang sama. Jika haiwan ternakan memakan rumput di ladang yang sama, risiko penyebaran penyakit radang mata meningkat.

Di samping itu, sekitaran yang berhabuk dan kering, populasi lalat yang banyak di ladang ternakan, cuaca panas terik dan tekanan yang tinggi menjadi faktor bagi penularan wabak penyakit radang mata. Tekanan dapat berlaku dalam pelbagai situasi, seperti perpindahan haiwan ternakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain, nutrien yang tidak mencukupi dan cuaca yang tidak menentu. Kewujudan tekanan pula menyebabkan sistem imunisasi haiwan menjadi lemah dan sukar untuk melawan penyakit radang mata.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mei 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Flora dan Fauna

ULAR KAPAK SUMATERA PEMBUNUH CEPAT

Ular kapak sumatera atau Tremeressurus sumatranaialah satu daripada lima spesies ular kapak yang ada diSemenanjung Malaysia. Empat spesies lain ialah ular kapakbodoh, ular kapak tok kong, ular kapak bakau dan ular kapakgunung. Semua ular kapak dikategorikan sebagai haiwan berbisadan digolongkan dalam keluarga Biodea.
Ular kapak mengeluarkan bisa yang mengandungi hemotoksin yang dapat menyebabkan keracunan darah dan otot. Bentuk fizikal ular kapak hampir sama dengan ular orok-orok atau Rattle snake yang dapat ditemukan di Benua Amerika Utara. Namun begitu, ular orok-orok mempunyai ekor yang dapat bergetar dan berbunyi, seperti alat permainan orok-orok.
Semua jenis ular kapak mempunyai alat deria, iaitu lubang kecil yang ada di antara hidung dengan mata. Alat deria ini dapat mengesan haba daripada mangsanya yang berdarah panas, seperti tikus, tupai dan burung, pada jarak tertentu.
Dari segi fizikal, tubuh ular kapak sumatera berwarna hijau dan bercampur dengan warna kuning kemerah-merahan dan berwarna merah jambu pada bahagian hujung ekornya. Rupanya kelihatan berbelang dengan warna hitam di sepanjang tubuh ular kapak sumatera yang masih kecil. Ada garisan berwarna putih di sisi perutnya. Kepalanya berbentuk seperti kapak, iaitu hampir tiga segi. Tubuhnya juga berbentuk tiga segi. Kebanyakan ular yang berbisa mempunyai bentuk badan seperti ini. Anak matanya pula membujur dan berwarna hitam.
___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mei 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Konservasi

KYLLINGA AGEN PENENANG

Tumbuhan herba, Kyllinga dinamakan sempena nama ahli botani, Peder Lauridsen Kylling, oleh Kristen Friis Rottboll, ahli botani, dari Denmark. Tumbuhan ini ada banyak kepentingan, iaitu dalam bidang perubatan dan pemakanan, serta sebagai alat pewangi. Klingga dapat ditemukan di kawasan tertentu, seperti halaman rumah, taman, tepi parit, kawasan berlumpur, padang atau tempat lapang yang terbiar.

Selain tumbuhan herba, Kyllinga juga dikenali sebagai rumput dan digunakan sebagai tanaman hiasan. Ada pelbagai jenis nama tempatan bagi Kyllinga. Antaranya termasuklah green kyllinga atau white kyllinga, jukut pendul, sui wu gong, bosikad, tuise, pakopako, mo’u upo’o, anuang dan nirbishi.

Dalam konteks taburan populasi, tumbuhan ini ditemukan di Amerika Syarikat, Afrika, Madagaskar, India, China, Jepun, Malaysia, Singapura, Taiwan, Indonesia, Australia, dan kepulauan Pasifik. Tergolong dalam keluarga Cyperaceae, Kyllinga dianggarkan ada lebih kurang 5000 spesies dengan 100 genus tumbuhan yang ada di dalamnya.

Ada antara 40 spesies hingga 45 spesies tumbuhan ini di merata-rata dunia. Kepelbagaian spesies tumbuhan ini yang paling banyak, iaitu dengan jumlah antara 30 spesies hingga 35 spesies didapati di kawasan Timur Afrika dan Madagaskar. Lapan spesies ditemukan di kawasan Asia Tenggara, antara tiga spesies hingga empat spesies di kawasan Asia dan dua spesies di kawasan Australasia. Dua spesies yang endemik juga ditemukan di Kepulauan Hawaii.

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Mac 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Flora dan Fauna

LAKI PUKUL BINI MERAWAT PENYAKIT

Sejak belakangan ini, ada banyak kes keganasan atau penderaan rumah tangga, iaitu isteri dipukul oleh suami. Namun begitu, di alam flora Nusantara, nama laki pukul bini merujuk pokok renek berkayu, iaitu Hibiscus mutabilis. Namanya unik kerana mempunyai jalan cerita yang tersendiri. Namun begitu, nama ini ada kaitan dengan kes jenayah domestik kerana dapat diterangkan menerusi fakta saintifik yang menarik.

Pokok laki pukul bini dapat tumbuh mencapai ketinggian lima meter, serta mempunyai banyak cabang dan permukaan yang berbulu halus. Daunnya bertangkai panjang dan helaian daunnya mempunyai antara tiga hingga lima lobus atau cuping yang teratur berbentuk tangan. Kedua-dua permukaan daun berbulu halus dan lebih lebat pada permukaan bawahnya.

Saiz bunga laki pukul bini agak besar dengan diameter antara 10 cm hingga 12 cm apabila kembang dengan petal yang berlapis-lapis yang berubah warna daripada putih pada waktu pagi kepada merah tua atau merah jambu pada lewat petang. Buahnya jenis kapsul. Apabila kering, buah ini merekah dan membebaskan biji kecil yang berbulu putih.

Pokok ini dipercayai berasal dari China dengan nama tempatan mu fu rong hua. Kini, pokok ini tersebar menerusi penuaian ke serata kawasan tropika, termasuklah Asia Tenggara. Nama lain bagi pokok ini ialah botan, mati laki mati bini atau bunga waktu besar.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Januari 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Herba

PANDAN ANTIBAKTERIA

Pandanus amaryllifolius atau pokok pandan sejenis tumbuhan tropika. Pokok ini satu daripada hampir 600 jenis pokok pandan daripada genus Pandanus yang didapati di negara Asia Tenggara. Secara biasanya, daun pandan digunakan dalam masakan, untuk menanak nasi lemak, menyediakan adunan kuih bakar dan sebagai bunga rampai untuk majlis perkahwinan. Daun pandan popular disebabkan oleh aroma yang dihasilkannya.

Aroma wangi daun pandan dihasilkan daripada sebatian kimia yang menghasilkan bau yang unik dan tersendiri. Bau ini dihasilkan apabila sebatian ini meruap dan molekulnya sampai ke sistem olfaktori, iaitu sistem yang membolehkan manusia menghidu. Sebatian ini juga perlu berada dalam kepekatan yang mencukupi untuk membolehkannya dikesan oleh sistem olfaktori.

Sebatian kimia ini ialah 2-asetil-1-pirolin. Sebatian ini memberikan aroma yang membangkitkan selera apabila dimasak. Selain 2-asetil-1-pirolin, ada juga sebatian kimia lain, seperti 3-metil-2-(5H)-furanon, 3-heksanol, 4-metilpentanol, 3 -heksanon dan 2-heksanon.

Oleh sebab daun pandan memiliki rasa yang unik dan kuat serta ada kelebihan dari segi aroma daun ini digunakan dalam pelbagai jenis masakan Asia, terutamanya di Malaysia, Thailand, Filipina, Vietnam, Myanmar dan India. Ada pelbagai cara penggunaan daun pandan dalam masakan. Antaranya termasuklah sebagai pembalut ketika memasak dan menambahkan daun pandan dalam masakan. Bagi mendapatkan warna hijau dalam masakan, pandan dikisar, kemudian diperah untuk menghasilkan cecair.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Januari 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Herba

AMBUNG-AMBUNG MERAWAT DEMAM

Pokok ambung-ambung atau Scaevola taccada ialah tumbuhan pesisir pantai. Secara lazimnya, pokok ini tumbuh di kawasan yang berpasir. Namun begitu, ada juga pokok ambung-ambung didapati hidup di tempat berbatu. Pokok ini sejenis tumbuhan renek atau pokok kecil yang dapat mencapai ketinggian maksimum, enam meter dan mempunyai banyak cabang dan dahan yang kecil.

Struktur daun pokok ambung-ambung agak berisi, tebal dan disusun secara berselang-seli pada dahannya. Warna daun mudanya hijau muda dan bertukar menjadi kuning apabila matang. Bunganya berwarna putih dan dihasilkan dalam jambak yang pendek pada celah ketiak daun.

Bunga pokok ambung-ambung agak unik kerana mempunyai bahagian tiub bunga yang terbuka pada bahagian atas, seakan-akan struktur bunganya sebelah sahaja. Buahnya berwarna hijau muda apabila muda dan bertukar putih apabila matang. Buah yang masak mempunyai isi yang lembut dan mengandungi biji yang bergabus.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Disember 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Herba

KEDIAMAN HAIWAN LIAR DARATAN

Haiwan liar ialah elemen penting dalam ekosistem, sama ada di daratan atau di kawasan akuatik. Sekitaran atau kediaman semula jadi haiwan liar ialah habitat bagi haiwan liar. Kefahaman terhadap kediaman haiwan liar daratan, seperti spesies haiwan liar yang mendiami kawasan ini dan jenis kediamannya penting untuk memahami fungsi ekosistem, seterusnya menghargai peranan dan kepentingan biodiversiti kepada manusia. Sama seperti manusia, haiwan liar juga mempunyai keperluan tertentu di kawasan kediamannya.

Pemilihan kawasan kediaman oleh haiwan liar bergantung pada beberapa faktor, iaitu sumber makanan dan air, struktur vegetasi, struktur topografi atau komponen fizikal, pasangan, pemangsaan dan persaingan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Disember2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Flora dan Fauna

PERANGKAP LALAT VENUS

Kepercayaan tentang pokok pemakan manusia di hutan tebal luput ditelan zaman. Kini, kepercayaan ini hanya wujuddalam cerita fiksyen. Walau bagaimanapun, tumbuhan kecil yang berupaya memerangkap dan menghadamkan haiwan kecil, khususnya serangga, memang wujud. Bahkan, bilangannya menjangkau 600 spesies di muka bumi ini.

Kumpulan tumbuhan ini dikenali sebagai tumbuhan karnivor atau tumbuhan insektivor (pemakan serangga) kerana serangga ialah makanan utamanya. Antara tumbuhan karnivor yang paling dikenali termasuklah Venus Flytrap atau perangkap lalat Venus. Kaedah penangkapan serangganya amat dramatik.

Venus Flytrap ialah tumbuhan kecil subtropika berbentuk roset dengan batang bawah tanah yang pendek. Habitat asal tumbuhan ini di bahagian utara dan selatan Carolina, Amerika Syarikat, khususnya kawasan Green Swamp di utara Carolina. Kawasan ini kekurangan sumber nutrien, khususnya nitrogen. Oleh sebab itu, tumbuhan ini beradaptasi untuk mendapatkan sumber nitrogen alternatif daripada serangga.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Disember 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Flora dan Fauna

KUANG CERMIN HIDUP DI TANAH TINGGI

Burung kuang cermin (Polypectron inopinatum) atau Rostchild Peacock Pheasant ialah spesies burung kuang yang ada di Malaysia, tetapi sangat sukar ditemukan. Burung ini spesies kuang yang elusif seperti burung kuang gunung (Renarthia ocellata).

Kuang cermin digolongkan dalam keluarga Phesanidae. Spesies ini hanya ditemukan di altitud yang tinggi, iaitu pada ketinggian lebih kurang 1300 meter dari paras laut. Burung ini dapat ditemukan di permatang Gunung Pine Trees di Bukit Fraser, Pahang pada ketinggian lebih kurang 1300 meter dari paras laut.
Spesies ini juga ditemukan di Cameron Highland, Banjaran Gunung Tahan dan Bukit Larut, Perak. Saiz tubuhnya hampir sama dengan burung merak pongsu (Polypectron malacensis), tetapi ekornya lebih panjang dan tidak mempunyai jambul seperti yang ada pada burung merak pongsu jantan.
Warna bulu kepak kuang cermin coklat keperang-perangan. Warna bulu pada bahagian dada dan perutnya gelap. Ada tompok berwarna biru tua sebesar duit syiling lima sen pada bahagian bulu kepaknya. Ekornya panjang dan berwarna coklat kemerah-merahan. Ada banyak tompok halus berwarna putih pada bahagian atas ekornya.
___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik, Disember 2016.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Konservasi