PATRIOT MELAYU DALAM ARMyPat

Oleh: Mudiana Mokhsin@Misron

Dalam era teknologi yang makin berkembang, generasi yang dilahirkan pada tahun 2000 dan ke atas yang tergolong dalam Gen Z di Malaysia makin kurang berminat untuk mengetahui perjuangan patriot Melayu. Hal ini disebabkan oleh medium penyampaian kandungan yang konvensional dan bersifat tidak interaktif. Kebanyakan sekolah menggunakan buku teks, video atau simulasi di dalam kelas untuk memberikan gambaran tentang perjuangan patriot Melayu.

Berdasarkan senario ini, Pensyarah Kanan Fakulti Sains Komputer dan Matematik merangkap Felo Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu, Universiti Teknologi MARA, bersama-sama dengan pelajar seliaannya mengambil inisiatif untuk membangunkan aplikasi yang dikenali sebagai ARMyPat (dahulunya ARMyF) untuk membantu guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

Aplikasi berasaskan platform mudah alih Android ini dibangunkan supaya golongan muda berminat untuk mempelajari perjuangan patriot Melayu dengan menggantikan maklumat berbentuk teks atau imej statik ke dalam kaedah pembelajaran yang lebih interaktif.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Oktober 2018.

Posted in: INOVASI

FORUM LAUTAN DAN PERUBAHAN IKLIM

Oleh: Husna Nadiah Hussin

SEREMBAN, 25 JULAI 2018 – Forum Lautan dan Perubahan Iklim: Selamatkan Bumi Kita berjaya diadakan di SMK Tunku Ampuan Durah, Seremban. Forum ini dianjurkan oleh SMK Tunku Ampuan Durah (SMKTAD) dengan kerjasama Kementerian Tenaga, Teknologi, Sains, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC), Institut Sains Samudera dan Bumi (IOES), Persatuan Sains Lautan Malaysia (MSMS) dan SM Sains Rembau (SEMESRA).

Forum ini melibatkan 500 orang pelajar sekolah menengah. Antaranya termasuklah daripada SMK Dato’ Haji Mohd Redza, SMK Warisan Puteri, SMS Tuanku Munawir (SASER), SMKA Sheikh Haji Mohd Said (SHAMS), SMK Dato’ Sheikh Ahmad, SMK Seri Ampangan dan SMK King George V.

Ketua Panitia Sains SM Sains Rembau, Dr. Rahayu Johari menjadi moderator dalam forum ini. Ada tiga orang ahli panel dalam forum ini. Yang pertamanya, Profesor Madya Dr. Siti Aisyah Haji Alias, Timbalan Pengarah Pusat Penyelidikan Kebangsaan Antartika, Institut Sains Samudera dan Bumi (IOES), Universiti Malaya. Yang keduanya, Kapten Zaharuddin Mohd. Maideen, Timbalan Setiausaha Bahagian Teknologi Strategik dan Aplikasi Sains dan Teknologi, Kementerian Tenaga, Teknologi, Sains, Perubahan Iklim dan Alam Sekitar (MESTECC). Yang ketiganya, Profesor Dr. Lim Phaik Eem, Ketua Bioteknologi Marin Institut Sains Samudera dan Bumi (IOES), Universiti Malaya.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik Oktober 2018.

Posted in: AKTIVITI

TITABOS BANTU PILIH BUKU

Oleh: Aznilinda Zainuddin dan Munirah Onn

Titabos atau lebih dikenali sebagai alat pemilih buku berasaskan jadual waktu ialah produk yang boleh digunakan oleh pelajar sekolah untuk membantu memilih buku dengan cara merujuk jadual waktu. Produk ini menggunakan kod berwarna dan alat pengesan warna.

Konsep warna digunakan kerana mudah dibezakan dan dapat menarik minat kanak-kanak untuk mengemas buku sendiri. Hal ini dapat menjadikan kanak-kanak lebih bertanggungjawab dan mampu berdikari.

Dengan penggunaan Titabos, kanak-kanak yang berusia seawal umur tujuh tahun dapat menyusun dan mengemas buku sendiri dalam tempoh kurang daripada 10 saat. Titabos ini berfungsi dengan memastikan buku teks disusun berdasarkan kedudukan lampu diod pemancar cahaya (LED) yang ditetapkan. Dalam inovasi ini, rak buku dilabelkan untuk memudahkan pengguna.

Manfaat Produk
1. Mempercepat proses pemilihan buku berdasarkan jadual waktu.
2. Meringankan beban pengguna, terutamanya pelajar sekolah rendah.
3. Menggunakan tenaga elektrik yang sangat rendah, iaitu 5 V sahaja.
4. Tidak menggunakan ruang yang besar dan boleh dipasang pada rak buku yang sedia ada.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Dewan Kosmik September 2018.

Posted in: INOVASI

SIC 2018 KELIMA SERLAHKAN KREATIVITI

Oleh: Shukor Sanim Mohd. Fauzi

Arau, 24 Julai 2018 – Seminar yang bertajuk Seminar Inovasi dan Kreativiti (SIC 2018)Kelima telah diadakan pada 24 Julai 2018 di UiTM Cawangan Perlis. Seminar ini dianjurkanoleh Unit Penyelidikan dan Inovasi, Bahagian Penyelidikan, Jaringan Industri, Masyarakatdan Alumni UiTM Cawangan Perlis.

Penganjuran seminar ini bertujuan untuk membudayakan penyelidikan, inovasi dan kreativiti, di samping mengumpul dan mencungkil bakat baharu dalam bidang inovasi dan kreativiti dalam kalangan warga UiTM Cawangan Perlis dan institusi yang berada di sekitarnya.

Seminar yang bertemakan “Memupuk Budaya Inovasi dan Kreativiti” ini menampilkan 51 produk inovasi dan kreativiti Semua produk ini daripada pelbagai bidang dalam kalangan pensyarah, staf, pelajar institusi pengajian tinggi dan pelajar sekolah rendah.

Program SIC 2018 dihadiri oleh Timbalan Rektor Hal Ehwal Akademik, YBhg. Profesor Madya Dr. Zakaria Mat Arof dan YBhg. Profesor Madya Dr. Mohd. Azlan Mohd. Ishak, Timbalan Rektor Penyelidikan, Jaringan Industri, Masyarakat dan Alumni.

Peserta SIC 2018 dapat menampilkan idea dan kreativiti masing-masing dalam seminar ini.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik September 2018.

Posted in: AKTIVITI

IPOH IN 360 TOP DESTINATION

Oleh: Mudiana Mokhsin@Misron

Ledakan teknologi telefon pintar mencetuskan fenomena kewujudan aplikasi mudah alih yang sangat pantas berkembang. Apa-apa sahaja aplikasi keperluan pengguna yang dahulunya berasakan web, kini beralih dalam bentuk yang lebih mesra pengguna yang dapat dimuat turun daripada aplikasi prapasang Google Play Store atau Apple App Store dengan sangat mudah.

Berdasarkan senario ini, Pensyarah Kanan Fakulti Sains Komputer dan Matematik (FSKM), Universiti Teknologi MARA merangkap Felo Inovasi dan Pengantarabangsaan Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (IMPAK, UiTM), Puan Mudiana Mokhsin bersama-sama dengan pelajar di bawah seliaannya membangunkan satu aplikasi mudah alih yang dikenali sebagai Ipoh in 360 Top Destination.

Pembangunan aplikasi ini suatu inisiatif untuk mempromosikan negeri Perak bagi program Tahun Melawat Perak 2017. Yang uniknya, aplikasi ini menyediakan perkhidmatan kepada pelancong dengan memaparkan tempat menarik di sekitar Ipoh dengan menggunakan teknologi Geofencing.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Julai 2018.

Posted in: INOVASI

PERASMIAN PENUTUP i-IDeA 2018

Oleh: Mohd. Syukri Anwar

Arau, 26 April 2018 – Bertempat di Dewan Seri Semarak, UiTM Cawangan Perlis, perasmian penutup program i-IDeA 2018 berlangsung dengan jayanya. Program ini mendapatsambutan yang sangat menggalakkan apabila disertai oleh lebih 700 peserta.

Menerusi sambutan yang sangat menggalakkan ini, program ini secara rasminya bakal diteruskan penganjurannya pada tahun 2020 bagi kali kelima. Kejayaan ini hasil usaha ahli jawatankuasa i-IDeA 2018 dan rakan strategik yang banyak menyumbang ke arah memastikan i-IDEA 2018 mendapat kejayaan yang cemerlang.

YB Dato’ Syed Omar Sharifuddin Syed Ikhsan, Setiausaha Kerajaan Negeri Perlis, ketika merasmikan majlis penutup i-IDeATM 2018 berkata bahawa program ini sangat bertepatan untuk menjadikan Malaysia negara yang mampu mencanai ilmu baharu untuk mencipta sesuatu yang kreatif bagi membolehkan rakyat memperoleh kesejahteraan.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Jun 2018.

Posted in: AKTIVITI