IPOH IN 360 TOP DESTINATION

Oleh: Mudiana Mokhsin@Misron

Ledakan teknologi telefon pintar mencetuskan fenomena kewujudan aplikasi mudah alih yang sangat pantas berkembang. Apa-apa sahaja aplikasi keperluan pengguna yang dahulunya berasakan web, kini beralih dalam bentuk yang lebih mesra pengguna yang dapat dimuat turun daripada aplikasi prapasang Google Play Store atau Apple App Store dengan sangat mudah.

Berdasarkan senario ini, Pensyarah Kanan Fakulti Sains Komputer dan Matematik (FSKM), Universiti Teknologi MARA merangkap Felo Inovasi dan Pengantarabangsaan Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (IMPAK, UiTM), Puan Mudiana Mokhsin bersama-sama dengan pelajar di bawah seliaannya membangunkan satu aplikasi mudah alih yang dikenali sebagai Ipoh in 360 Top Destination.

Pembangunan aplikasi ini suatu inisiatif untuk mempromosikan negeri Perak bagi program Tahun Melawat Perak 2017. Yang uniknya, aplikasi ini menyediakan perkhidmatan kepada pelancong dengan memaparkan tempat menarik di sekitar Ipoh dengan menggunakan teknologi Geofencing.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Julai 2018.

Posted in: INOVASI

PERASMIAN PENUTUP i-IDeA 2018

Oleh: Mohd. Syukri Anwar

Arau, 26 April 2018 – Bertempat di Dewan Seri Semarak, UiTM Cawangan Perlis, perasmian penutup program i-IDeA 2018 berlangsung dengan jayanya. Program ini mendapatsambutan yang sangat menggalakkan apabila disertai oleh lebih 700 peserta.

Menerusi sambutan yang sangat menggalakkan ini, program ini secara rasminya bakal diteruskan penganjurannya pada tahun 2020 bagi kali kelima. Kejayaan ini hasil usaha ahli jawatankuasa i-IDeA 2018 dan rakan strategik yang banyak menyumbang ke arah memastikan i-IDEA 2018 mendapat kejayaan yang cemerlang.

YB Dato’ Syed Omar Sharifuddin Syed Ikhsan, Setiausaha Kerajaan Negeri Perlis, ketika merasmikan majlis penutup i-IDeATM 2018 berkata bahawa program ini sangat bertepatan untuk menjadikan Malaysia negara yang mampu mencanai ilmu baharu untuk mencipta sesuatu yang kreatif bagi membolehkan rakyat memperoleh kesejahteraan.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Jun 2018.

Posted in: AKTIVITI