Kuasa Atas Segala Kuasa Teknologi

Manusia suka mencari punca kepada setiap peristiwa yang berlaku sama ada kepada mereka atau alam keliling mereka. Hal ini tidak pelik dan tidak salah kerana inilah yang dikatakan sebagai fitrah. Allah ciptakan manusia antaranya bertujuan mengkaji setiap perkara yang berlaku bagi memudahkan manusia memahami, seterusnya dapat melakukan suatu perkara yang dapat membantu manusia menjalani kehidupan di dunia ini.

Oleh sebab itu, pada hari ini, lahirlah pelbagai bidang ilmu dan alatan teknologi yang tidak pernah terbayang oleh orang dahulu. Namun begitu, perlu diingat bahawa setiap kajian itu mestilah berakhir dengan satu titik pertemuan yang sama, iaitu jalan menuju Allah.

Tidak hairanlah jika dilaporkan bahawa ada pengkaji ulung yang mencapai tahap yang tinggi dalam bidang ilmu akhirnya bertemu dengan “jalan kebenaran”. Mereka akhirnya tunduk dan percaya akan adanya satu kuasa yang lebih hebat daripada teknologi

yang mentadbir alam ini. Oleh sebab itu, jadilah mereka itu orang yang nampak (faham) bahawa setiap yang berlaku itu ada Allah di baliknya.

Anehnya ada segelintir manusia yang tidaklah sehebat atau sepintar cendekiawan dunia, tetapi menafikan atau menjadikan seolah-olah Allah itu tiada peranan dalam fenomena yang berlaku di dunia umumnya dan Malaysia khususnya. Bermula daripada awal tahun ini, iaitu cuaca dingin, cuaca panas, kemarau, ketiadaan air, kebakaran, jerebu, denggi dan terkini kehilangan pesawat MH370.

Pesawat yang dikatakan antara yang terhebat ini sepatutnya telah ditemukan berdasarkan keupayaan teknologi pengesan yang ada. Hampir agak mustahil semua radar tidak dapat mengesan pesawat ini. Malah, pesawat ini dilengkapi dengan alatan yang membolehkan komunikasi dilakukan walaupun wujud sebarang masalah.

Maka tibalah masanya untuk kita kembali kepada empunya segala teknologi. Tinggalkan segala sifat ketaksuban kepada kekuasaan teknologi. Betapa hebat pun kuasa teknologi, ada kuasa lain yang lebih hebat daripada itu, iaitu kuasa atas segala kuasa teknologi.

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik April 2014