NASOMETER MENGUKUR TAHAP KESENGAUAN

Deskripsi bunyi bagi suatu sebutan dapat ditafsirkan dengan menggunakan kesan pendengaran yang dapati dalam proses penuturan bunyi ini. Dalam penjelasan bunyi bahasa, cara bunyi dituturkan, bahagian sebutan yang terlibat, alat sebutan yang digunakan, dan sama ada pita suara digetarkan atau tidak, dideskripsikan.

Ada beberapa organ yang terlibat dalam proses pengeluaran bunyi bahasa secara langsung dan tidak langsung. Lidah ialah organ utama dalam penghasilan bunyi bahasa. Walau bagaimanapun, organ lain dalam rongga mulut turut berperanan dalam penghasilan bunyi. Antaranya termasuklah lelangit, gigi dan gusi. Lidah amat aktif digunakan dalam penghasilan bunyi.
Ada tiga daerah daun lidah, iaitu hujung lidah, bahagian hadapan lidah dan belakang lidah. Setiap bahagian ini berfungsi untuk memudahkan pendeskripsian penghasilan bunyi. Gigi juga turut digunakan untuk menghasilkan bunyi. Walaupun gigi dikategorikan sebagai organ sebutan pasif, gigi berfungsi sebagai pengawal aliran udara yang keluar daripada paru-paru.
___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Jun 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

AGEP MASALAH KULIT

Pustulosis eksantematus umum akut atau AGEP ialah masalah yang melibatkan kulit. AGEP menyebabkan permukaan kulit kelihatan seperti ruam biasa. AGEP dikenali sebagai ubat pustular letusan atau toksik pustuloderma yang bercirikan bahagian kutaneus dalam keadaan biasa. Ada sebanyak 90 peratus kes yang berkaitan dengan pengurusan ubat yang menyebabkan ruam muncul secara purata dalam tempoh lima hari selepas pengambilan ubat tertentu dimulakan.

AGEP diklasifikasikan sebagai reaksi kutaneus yang teruk terhadap ubat yang diberikan ketika perawatan penyakit. Secara biasanya, tanda klinikal yang dikenal pasti pada pesakit yang menghidap AGEP ialah kemunculan ruam pada muka, celah ketiak dan pangkal paha, yang seterusnya merebak ke seluruh badan. Ruam juga dapat dilihat di kawasan kulit yang merah dengan lepuh kecil yang dipenuhi oleh cecair putih atau kuning. Bengkak pada bahagian muka juga kelihatan.
Tanda ini turut disertai oleh demam, neutrofilia, muka bengkak, hepatitis dan eosinofilia. Kadar kematian yang disebabkan oleh AGEP di seluruh dunia adalah lebih kurang lima peratus. AGEP juga dikaitkan dengan kelesuan. Secara umumnya, pesakit sentiasa berasa kurang sihat. Keadaan ruam pada pesakit juga dapat bertahan dalam tempoh antara satu hingga dua minggu. Setelah itu, kulit mengelupas dan pesakit sembuh.
Di samping itu, AGEP dapat dialami oleh lelaki dewasa, perempuan dewasa dan kanak-kanak. Anggaran kes AGEP adalah antara tiga hingga lima per juta bagi setiap penduduk di seluruh dunia dalam tempoh setahun. Lebih daripada 90 peratus kes AGEP berlaku disebabkan oleh pengambilan ubat, seperti ubat antibiotik daripada jenis beta laktam, seperti penisilin, sefalosporin dan kuinolon. Ubat lain, seperti Tetracyclines, Sulfonamides, oral antifungus, Terbinafine, penghalang saluran kalsium dan Paracetamol juga dapat menyebabkan berlakunya AGEP.
Secara biasanya, AGEP bermula dalam tempoh dua hari selepas terdedah pada ubat yang dipreskripsikan oleh doktor perubatan. Jangkitan virus, seperti Epstein-Barr virus enterovirus, adenovirus, sitomegalovirus dan virus hepatitis B dapat menjadi pencetus biasa bagi masalah AGEP pada kanak-kanak. Selain itu, ada juga kes AGEP yang disebabkan oleh gigitan labah-labah.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Jun 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Lain-lain

PERINTIS KEMUDAHAN VOLTAN DAN ARUS TINGGI

Satu daripada bidang kejuruteraan yang sangat memberikan sumbangan kepada penduduk dunia ialah kejuruteraan elektrik. Semua kemudahan di dalam negara, termasuklah alatan canggih, memerlukan tenaga elektrik untuk berfungsi secara sepenuhnya.

Di Malaysia, tenaga elektrik penting sejak dahulu. Pada awal abad ke-20, jana kuasa elektrik digunakan untuk menjalankan operasi perlombongan. Perkembangan pesat dalam bidang kejuruteraan elektrik tidak pernah berhenti. Ada sahaja penemuan terbaharu dan kajian terkini untuk memajukan bidang kejuruteraan ini.

Malaysia tidak terkecuali daripada usaha untuk memajukan bidang kejuruteraan elektrik. Universiti Teknologi Malaysia (UTM), menerusi Institut Voltan dan Arus Tinggi (IVAT), Fakulti Kejuruteraan Elektrik, giat melakukan penyelidikan dalam bidang kejuruteraan elektrik, di samping menyediakan kemudahan, peralatan dan tenaga kerja yang pakar seawal era 1970-an lagi.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Jun 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Lain-lain

DISFUNGSI MITOKONDRIA PENYEBAB TUMOR OTAK

Banyak orang yang tidak mengetahui penyakit tumor otak yang kian membarah secara terperinci. Tumor otak atau neoplasma otak ialah satu daripada kanser yang sangat berbahaya dan mampu mengancam nyawa. Penyakit ini dapat berlaku apabila ada bahagian otak yang membengkak disebabkan oleh pertumbuhan jisim tisu yang terbentuk daripada pengumpulan sel yang tidak normal.

Pada dasarnya, sel dalam badan mengalami proses penuaan dan mati, seterusnya digantikan oleh sel baharu. Namun begitu, dengan kehadiran kanser dan tumor lain, kitar ini terganggu. Sel tumor tidak mati seperti sel normal. Apabila proses ini berterusan, sel ini terus berkembang kerana makin banyak sel ditambah kepada jisim ini.

Tumor otak bermula daripada tumor yang kurang berbahaya (benigna) kepada tumor yang bahaya (malignan). Jika tumor yang kurang berbahaya dihidapi, pesakit masih dapat dirawat.

Namun begitu, keadaan ini mampu mengancam nyawa, jika tumor ini membesar atau berlaku pada bahagian kritikal otak, seperti pons atau medula. Tumor malignan pula sangat berbahaya dan berpotensi meragut nyawa, jika langkah segera tidak diambil.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Jun 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Sains Neuron

ANTARA HANTU DENGAN CAHAYA

Hantu sering dikaitkan denganwatak yang menyeramkan.Malah, kanak-kanak padausia dua tahun pasti mengetahuihantu. Hantu juga tidak dapat dilihatdengan menggunakan mata kasarmanusia.
Manusia mempunyai pandangan mata terhadap cahaya yang sangat terhad, iaitu pada julat antara 400 nm hingga 700 nm. Julat ini dikenali sebagai julat cahaya tampak. Hal ini menyebabkan manusia dapat melihat pelangi yang mempunyai tujuh warna. Hantu dapat dikesan pada julat di luar cahaya tampak dan biasanya berada pada julat ultraviolet (UV) atau inframerah (IR), iaitu di luar kemampuan manusia.
___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Jun 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

HANTU JANGAN DICARI

Hantu ialah makhluk yang sering dikaitkan dengan masyarakat Melayu. Pelbagai nama yang merujuk hantu diberikan oleh orang dahulu untuk menggambarkan sifat, rupa dan peranan hantu. Jika rupanya cantik, hantu ini dikenali sebagai langsuir. Jika saiznya kecil, hantu ini dikenali sebagai toyol. Jika badannya berbungkus, hantu ini dikenali sebagai pocong. Kadangkala, hantu juga dirujuk sebagai mambang atau jembalang.
Walau apa-apapun nama yang diberikan, setiap hantu ini mempunyai sifat yang sama, iaitu tidak dapat dilihat oleh manusia. Namun begitu, ada sesetengah orang yang dikatakan mampu melihat hantu ini. Antaranya termasuklah bayi atau kanak-kanak. Bagi orang dewasa yang mahu melihat hantu, sama ada disebabkan oleh ketaasubannya terhadap cerita hantu atau ingin membenarkan kewujudan hantu dengan menggunakan mata sendiri, pelbagai alat mencari hantu direka dan dihasilkan.
Seiring dengan kemajuan teknologi dari segi penghasilan alat dan kemajuan dalam ilmu fizik, iaitu pentafsiran gelombang, pencarian hantu ini seolah-olah berjaya. Menerusi perkembangan dalam bidang fizik, dapat diketahui bahawa setiap hidupan mempunyai frekuensi yang tersendiri, begitu juga hantu. Oleh sebab frekuensinya yang berbeza daripada manusia, hantu tidak dapat dilihat.
Apabila frekuensi berubah melampaui julat yang dapat dikesan oleh pengesan frekuensi, frekuensi ini tidak dapat dikesan. Sebagai contohnya, radio mampu mengesan frekuensi siaran radio, tetapi tidak mampu mengesan frekuensi yang berada di luar julat frekuensi yang ditetapkan oleh pembuat radio. Oleh sebab itu, jika frekuensi hantu diketahui, alat pengesan frekuensi hantu ini dapat dicipta.
Dalam industri perfileman, hal ini pastinya suatu berita baik. Penemuan hantu membantu penulis skrip untuk menulis skrip yang lebih realistik. Bagi pengarah filem, gambaran cerita hantu yang lebih menyeramkan dapat ditonjolkan. Bagi penonton pula, filem yang benar-benar menyamai fakta tentang hantu dapat dinikmati. Malah, pada suatu hari nanti, filem hantu, seperti Pontianak Harum Sundal Malam, Khurafat, Munafik dan Pontianak mungkin akan tinggal sejarah sebagai filem hantu klasik.
Secara hakikatnya, betapa hebat pun keupayaan manusia dalam penerokaan ilmu fizik yang dapat membantu manusia untuk melihat hantu, makhluk ini sengaja dicipta supaya tidak dapat dilihat. Frekuensinya yang berbeza, mungkin sekadar alasan yang menyebabkannya tidak dapat dilihat. Oleh sebab itu, tidak usahlah terlalu bersungguh-sungguh untuk mencari hantu sehinggakan perkara yang lebih utama dalam kehidupan ini diabaikan.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Jun 2017.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Daripada Editor