Resonan dan Muzik

Oleh Noor Azie Azura

Muzik ialah gubahan bunyi bagi memperoleh keindahan bentuk dan pernyataan perasaan, seperti yang ditafsirkan dalam kamus komprehensif bahasa.

Sebenarnya, muzik dikenali sejak zaman Nabi Muhammad SAW, iaitu nasyid atau insyad. Nasyid terulung yang pernah direkodkan dalam sejarah Islam adalah ketika penghijrahan Nabi dari Mekah ke Madinah. Ada pula yang berpendapat bahawa muzik bermula hampir seusia dengan kehadiran manusia moden homosapien pada 180 ribu – 100 ribu tahun dahulu. Pada waktu itu, evolusi pemikiran otak manusia berlaku.

Tidak banyak orang yang berfikir tentang cara muzik dicipta. Umumnya, muzik dikaitkan dengan ilmu fizik. Satu daripadanya ialah resonan. Seorang penyanyi perlu tahu bahawa mereka mengaplikasikan teori fizik, iaitu resonan ketika menyanyikan lagu.

Resonan yang dihasilkan oleh penyanyi melibatkan getaran udara dalam suatu rongga, iaitu rongga mulut, dada dan hidung. Rongga atau resonator amat penting bagi penyanyi dalam menghasilkan ton suara yang baik, di samping kawalan pernafasan, bukaan mulut dan lontaran suara. Pada dasarnya, lagu yang dinyanyikan oleh manusia mempunyai julat frekuensi antara 100 – 1000 Hz.

___

Rencara ini dipetik daripada Dewan Kosmik Februari 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Fizik

Hantar Maklum Balas Anda