Aura Pelangi

Oleh Noor Azie Azura

Bianglala atau pelangi merupakan satu daripada gejala optik yang amat digemari oleh masyarakat kerana warnanya yang tersusun kemas dan gah berdiri kendiri di persada langit. Tujuh jalur warna tersemat pada minda sejak di bangku sekolah dengan teknik nemonik, iaitu Mak Jah Ke Hutan Bawa Itik Ungu (Merah Jingga Kuning Hijau Biru Indigo Ungu).

Ciri warna ini juga dikupas oleh Isaac Newton, seorang ahli fizik yang pakar dalam bidang sains dan matematik. Pelbagai konsep yang berguna pada hari ini dicetuskan oleh beliau. Satu daripada penemuan yang diketengahkannya dalam bidang sains optik ialah teori warna Newton.

Pada tahun 1666, Isaac Newton mendapati spektrum warna terhasil apabila satu prisma ditujukan ke arah Matahari dan satu cahaya berwarna putih terhasil apabila dua prisma digunakan. Hingga hari ini, spektrum warna yang terdiri daripada warna merah, jingga, kuning, hijau, biru, indigo dan ungu seperti warna pelangi digunakan untuk pelbagai tujuan.

Menurut Newton, warna (cahaya monokromatik) terhasil apabila cahaya putih (cahaya polikromatik) diserakkan menerusi proses pembiasan atau pembengkokan. Proses ini juga berlaku ketika pelangi dihasilkan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 5 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Fizik

Hantar Maklum Balas Anda