Penyiasatan Kemalangan Udara

Oleh Mohd. Harridon Mohamed Suffian

Lazimnya, pengangkutan menggunakan pesawat amat selamat kerana pesawat sentisa dipastikan berada dalam keadaan yang optimum dan baik. Namun begitu, kes kemalangan tetap dapat berlaku. Jika kemalangan berlaku, penyiasatan terperinci perlu dilakukan oleh pihak berkuasa dengan kerjasama pihak berkenaan.

Umumnya, penyiasatan yang terperinci memerlukan masa yang agak lama, iaitu lebih kurang dua tahun. Namun begitu, laporan interim dikeluarkan beberapa bulan (antara tiga hingga enam bulan) selepas kemalangan udara berlaku. Walaupun laporan interim tidak menyeluruh, gambaran awal tentang insiden kemalangan dapat diberi.

Sebenarnya, ada prosedur penyiasatan yang perlu dilaksanakan, jika kemalangan udara berlaku. Prosedur ini ditetapkan oleh Organisasi Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) di dalam dokumen AN965.

Apabila kemalangan berlaku, beberapa data atau maklumat perlu dikumpulkan supaya gambaran yang tepat tentang kemalangan dapat diberi. Data dan maklumat ini penting supaya dapat digunakan oleh penyiasat bagi mengetahui punca sebenar kemalangan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Bil 6 2015.

Sila dapatkan borang langganan untuk urusan langganan.

Posted in: Fokus

Hantar Maklum Balas Anda