SIMPOH AIR UBAT DENGGI

Oleh Chee Beng Jin
Simpoh air menghasilkan bunga di dalam satu jambak yang mengandungi antara lima hingga 12 kuntum bunga. Bunga tumbuhan ini berkembang satu persatu. Kudup bunga simpoh air mempunyai sepal berwarna hijau. Namun begitu, warna ini berubah
Pokok simpoh air atau shrubby dillenia atau shrubby simpoh atau Dillenia suffruticosa merupakan tumbuhan renek malar hijau yang dapat mencapai ketinggian hingga lima meter. Daun pokok ini besar, tumbuh mengarah ke bawah, mempunyai rupa seperti daun kubis, mempunyai tangkai yang panjang dan mempunyai unjuran seperti sayap. menjadi hijau bertompok merah selepas bunganya berkembang. Petal bunga simpoh air pula berwarna kuning. Warna ini sangat menarik. Buah simpoh air berwarna merah jambu apabila matang dan merekah serta kembang seperti bentuk bintang.

Simpoh air menghasilkan bunga di dalam satu jambak yang mengandungi antara lima hingga 12 kuntum bunga. Bunga tumbuhan ini berkembang satupersatu. Kudup bunga simpoh air mempunyai sepal berwarna hijau. Namun begitu, warna ini berubahPokok simpoh air atau shrubby dillenia atau shrubby simpoh atau Dillenia suffruticosa merupakan tumbuhan renek malar hijau yang dapat mencapai ketinggian hingga lima meter. Daun pokok ini besar, tumbuh mengarah ke bawah, mempunyai rupa seperti daun kubis, mempunyai tangkai yang panjang dan mempunyai unjuran seperti sayap. menjadi hijau bertompok merah selepas bunganya berkembang. Petal bunga simpoh air pula berwarna kuning. Warna ini sangat menarik.Buah simpoh air berwarna merah jambu apabila matang dan merekah serta kembang seperti bentuk bintang.

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Ogos 2015

Hantar Maklum Balas Anda