Keloid Mencacatkan Kulit

Oleh: Rehanah Mohd. Zain

Secara global, masalah keloid berlaku di benua Amerika Selatan, Afrika, dan Asia dengan kadar penghidap yang tidak diketahui jumlah sebenarnya. Berdasarkan anggaran, kadarnya antara 5% – 16% daripada populasi penduduk. Di Malaysia, orang yang berkulit gelap dan sawo matang mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami masalah keloid berbanding dengan orang yang berkulit cerah atau putih. Bangsa India mempunyai kulit yang mudah mengalami keloid, diikuti oleh bangsa Melayu dan bangsa Cina.

Masalah keloid ini juga ialah penyakit kulit yang disebabkan oleh pertumbuhan kolagen yang tidak normal atau berlebihan selepas pulih daripada luka. Secara biasanya, keloid ditemukan atau mudah berlaku pada bahagian dada, paha, bahu, cuping telinga, dan pipi. Bahagian lain badan juga dapat berlaku keloid. Namun begitu, keloid tidak memudaratkan pesakit yang mengalaminya. Keloid mengurangkan nilai estetika penghidapnya kerana permukaan kulit menjadi kurang cantik.

Keloid bermula daripada ketulan kecil pada tapak berlakunya kerosakan kulit. Keadaan ini beransur-ansur berkembang di luar tepi luka yang dialami. Sesetengah orang mungkin mengalami gejala lain, seperti kulit berasa sakit, gatal, berwarna cerah, merah muda, atau merah.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik April 2018

Posted in: Kesihatan

Hantar Maklum Balas Anda