Cakera Teranjak Dapat Dicegah

Oleh: Rehanah Mohd. Zain

Kini, masalah sakit belakang makin kerap berlaku di seluruh dunia, termasuklah Malaysia. Lebih kurang 70% orang dewasa mengalami sakit belakang. Sebanyak 50% daripadanya sembuh dalam tempoh seminggu selepas dirawat. Hampir 90% pesakit lagi memerlukan tempoh antara satu bulan hingga tiga bulan untuk sembuh. Daripada peratusan ini, hanya sebahagian pesakit yang mengalami masalah cakera teranjak.

Cakera teranjak ialah istilah yang digunakan dalam dunia perubatan terhadap kecederaan yang biasa berlaku pada tulang belakang. Cakerapada tulang belakang ini terbonjol atau tergelongsor keluar sehingga menekan urat saraf tunjang. Cakera ini mungkin bergerak, berganjak atau pecah.

Cakera ini merujuk bahagian pelapik serap-hentak antara vertebra tulang belakang. Hal ini menyebabkan cakera rawan dan tisu yang berada berhampirannya bocor (hernia), serta kandungan, seperti gel, di dalamnya terkeluar ke kawasan tisu sekitar. Hal ini memberikan tekanan kepada saraf tunjang atau saraf lain yang berada bersebelahannya, seterusnya menjadi punca bagi gejala cakera teranjak. Gejala ini juga dikenali sebagai hernia cakera, pecah cakera atau prolaps intervertebra cakera (PID).

Rencana yang dipetik daripada Majalah Kosmik Mei 2018.

Posted in: Kesihatan

Hantar Maklum Balas Anda