RAWAT ASMA CEGAH KEMATIAN

Oleh: Nurashikin Mohammad

Asma satu daripada penyakit organ paru-paru yang biasanya dihidapi oleh kanak-kanak. Walau bagaimanapun, orang dewasa juga tidak terkecuali daripada menghidapi penyakit ini. Penyakit asma biasanya dikenali sebagai lelah dalam masyarakat Melayu. Namun begitu, terma ini tidak tepat untuk menggambarkan penyakit ini.

Yang sebenarnya, asma ialah penyakit radang sistem pernafasan yang kronik (berpanjangan) yang menyebabkan salur pernafasan bengkak dan sempit, kemerahan, menghasilkan cairan lendir (mukus) dan hipersensitif. Radang ini berlaku disebabkan oleh sel yang membebaskan bahan perantara aktif ke dalam salur pernafasan.

Ada banyak faktor penyebab asma dan serangan akut yang menyebabkan pesakit sukar bernafas. Secara biasanya, asma ialah penyakit yang berkaitan dengan sejarah keluarga yang kuat, sama ada ahli keluarga menghidap asma, alergi, radang kulit (ekzema) dan resdung (rinitik alahan). Kanak-kanak yang pernah mengalami demam jerami juga berisiko untuk menghidap asma berbanding dengan kanak-kanak lain.

Rencana ini dipetik daripada Majalah Kosmik Ogos 2018.

Posted in: Kesihatan

Hantar Maklum Balas Anda