Kaitan Sains dengan Berkabung

Oleh SAHARIL HASRIN SANIN

SUDAH menjadi kebiasaan orang, apabila kehilangan individu yang tersayang, mereka yang ditinggalkan berasa sedih dan berkabung. Kesedihan tersebut  berganda jika kehilangan berlaku dalam keluarga atau saudara-mara yang terdekat. Menghadapi kenyataan amatlah memeritkan.
Pelbagai perasaan bercampur-baur timbul, seperti sebak, marah, rasa bersalah, terkejut dan rindu. Sains mendapati bahawa perbuatan berkabung meredakan bermacam-macam perasaan yang bergalau dalam benak.
Hasil imbasan menerusi Pengimejan Resonans Magnetik Fungsi (fMRI) terhadap mereka yang berkabung kerana kematian ahli keluarga terdekat, saintis mendapati bahawa rasa kesedihan merangsang bahagian korteks singulat anterior dan korteks orbitofrontal di dalam otak. Aktiviti otak itu kekal sehingga ada individu yang berkabung selama bertahun-tahun. Oleh sebab manusia menghadapi kesedihan dengan pelbagai cara, hasil imbasan fMRI juga berbeza antara individu.
Bagi mereka yang menghadapi kesedihan dengan tenang, aktiviti ini didapati lebih tinggi antara kawasan korteks prefrontal dorsolateral dengan amigdala, iaitu bahagian otak tersebut sedang aktif mengawal kesedihan. Bagi mereka yang terlalu sebak menanggung kesedihan, didapati aktiviti antara korteks prefrontal dorsolateral dengan amigdala amat rendah.

SUDAH menjadi kebiasaan orang, apabila kehilangan individu yang tersayang, mereka yang ditinggalkan berasa sedih dan berkabung. Kesedihan tersebut  berganda jika kehilangan berlaku dalam keluarga atau saudara-mara yang terdekat. Menghadapi kenyataan amatlah memeritkan. Pelbagai perasaan bercampur-baur timbul, seperti sebak, marah, rasa bersalah, terkejut dan rindu. Sains mendapati bahawa perbuatan berkabung meredakan bermacam-macam perasaan yang bergalau dalam benak.Hasil imbasan menerusi Pengimejan Resonans Magnetik Fungsi (fMRI) terhadap mereka yang berkabung kerana kematian ahli keluarga terdekat, saintis mendapati bahawa rasa kesedihan merangsang bahagian korteks singulat anterior dan korteks orbitofrontal di dalam otak. Aktiviti otak itu kekal sehingga ada individu yang berkabung selama bertahun-tahun. Oleh sebab manusia menghadapi kesedihan dengan pelbagai cara, hasil imbasan fMRI juga berbeza antara individu. Bagi mereka yang menghadapi kesedihan dengan tenang, aktiviti ini didapati lebih tinggi antara kawasan korteks prefrontal dorsolateral dengan amigdala, iaitu bahagian otak tersebut sedang aktif mengawal kesedihan. Bagi mereka yang terlalu sebak menanggung kesedihan, didapati aktiviti antara korteks prefrontal dorsolateral dengan amigdala amat rendah.

____

Rencana ini dipetik daripada Dewan Kosmik Ogos 2012.

Hantar Maklum Balas Anda